Bavaria Yachts Hungary

KÉKSZALAG, RAFFICA TEAM 2008

KÉKSZALAG, RAFFICA TEAM 2008

KÉKSZALAG, RAFFICA TEAM 2008

9.01 Most lőtték el a rajtot. A füredi oldalon a gyorshajók közül legjobban egy skiff és az Avatar indult. A Liberák közül a Raffica jött el a legjobban, mögötte a Brokernet-Uniqa és a Principessa.

9.03 Letelt az időkorlátozás ,húzhatják a bőszeles vitorlákat. A Principessa és Skiff 008 felhúzta gennakert, Litkey reacher-rel megy. Raffica még nem húzta fel. Nagyon gyenge a szél.

9.09 Az AC Sailing Team (Láng Robiék) vezet, nagyon jó a pozíciójuk, akár elsők is lehetnek Kenesénél. Azok a hajók, akiknek muszáj volt fönt Fürednél rajtolni, azok nagyon rossz szélben vannak. Ha ez marad, akkor a déli oldalról jól lehet Kenesére menni, sokkal jobb a szelük. Még a mezőny közepéből jól jöttek ki a 70es cirkálók és a 75-ös Sirocco. Jelenleg úgy fest a déli oldalt választók csináltak jó rajtot. A szél egyértelműen frissebb, azok döntöttek jól, akik középen és lejjebb jöttek el a vonalon. Csodás látványt nyújtanak a szép, színes vitorlák

9.17 Orpheus is felhúzta a nagy sárga gennakert. A szél északiasodik, lehet, hogy le kell venniük a vitorlát. Följebb az északi parthoz közelebb most húzzák fel a gennareket. A Capella 70-es, az Irokéz, és mögötte jön a Sirocco. A gyorshajók, a Liberák nagyon megragadtak a part alatt, nem is látszanak, nincs szelük. Ebbe a helyzetbe a szekcionált rajtvonal kényszerítette.

9.23 Nagyon vezet a Láng RC44 Kicsit feljöttek észak felé, ismét gennakert húztak, jól haladnak. Gyengült a szél, továbbra sem látszanak a gyors hajók. A Sirocco az északi part alá húz, valószínű arra készül, hogy gennakert húzzon. Sok taktika nincs ilyenkor, mindenki igyekszik egyenesen Kenese felé. A Raffica kicsit följebb megy észak felé vagy lejjebb dél felé, attól függően, van-e valami frissülés. Továbbra is a déli oldal lesz a jó.

9.45 Szél ahogy északiasodott most már a Macarella is levette a gennakert. Az alsóörsi csoportban mindenki levette a gennakert. Az RC44 Almádi magasságába ér. Sorrend: RC44, Capella, 3-4-5 helyezett hátrébb van, Sirocco, Macarella és lent délen az Orpheus. A Liberák nincsennek az első 20-ban, egyszerűen nem lehet látni őket, beragadtak, legjobb esetben 10-20 között lehetnek. A part alatt Csopak előtt megindult néhány Asso és azok fölött ott van Brokernet-Uniqa. Nagyon rossz a szelük, továbbra is vannak hajók, melyek jobban mennek, mint a Liberák.

9.56 Megindult a Brokernet-Uniqa Rohamosan jön fel, jelentősen megnőtt az előnye az Avatarhoz képest, talán meg is duplázódott. Megjelent középen a Telebox a német libera, kb. a 10.

Elől nagyon szépen előrébb került a Sirocco. Még mindig az RC 44 -es az első helyen. A különösen gyorsakat tekintve, mint osztály: Brokernet-Uniqa a hétszeres győztes áll előbbre. Második Telebox, majd Avatar. 150 méterre töllük jön a Raffica és kis kék hajó, a Víztec is, beleért a frissebb szélbe. A Liberák kezdenek előre keveredni. Most már a Brokernet-Uniqa lehet, hogy az első lesz Kenesén, ha valami csoda nem történik. Jól jön az északi part alatt a Principessa is. Nagyjából mindenkinek egyforma a szele. Senki nem gennakerezik, mert északira fordult.

10.06 Az RC44-es jó rajtjából adódó a helyzeti előnye elfogyott. Az északról a lavórból kiszabadult Brokernet-Uniqa éles menetben utoléri és legyűri. Jönnek a többi LIberák is, de az elől lévő 70-es cirkáló meg a Sirocco is veszélyes rá. Még előttük járnak, de fogy a távolság.

10.15 Az RC44-es vezet, kb. 100 méterrel a Brokernet-Uniqa előtt. A szél gyenge, futtatott menetben haladnak a hajók, nem tudnak genakkerezni. Keneséig valószínű, hogy a Brokernet-Uniqa megelőzi az RC44-est. Litkeyék (Brokernet-Uniqa) mögött 2-300 méterre a Telebox. Mindenki egyenes vonalon próbál Kenese felé menni, csak a szél válogat a hajók között. Jól rajtoltak és jól vitorlázik az RC44es, egyértelműen a tudásuknak köszönhetik pozíciójukat .

10.20 A Brokernet-Uniqa most érte utol (kb 10 méterre) az RC44-est. Az RC44-es megpróbált genakkert húzni és elszabadult a vitorla eleje, most kötik vissza. Ez kb. 20 mp veszteség, de a Libera egyébként is megelőzi őket. Valószínűleg kinyílt a karabíner. Az RC44-est Keneséig még vélhetően megelőzi a Telebox és a Raffica is, hogy melyik előbb, az a szél függvénye. A Raffica délebbre és hátrébb jön, a Telebox északabbra kb. az RC44-es vonalában. A Brokernet-Uniqa kapott frissülést, előnye rohamosan nő, 40-50-60 m már. Az RC44-esen mostanra tették rendbe a havariát és a gennakerrel meglódulnak. Egyértelműen 5. az Avatar. A hajók negyedóra múlva lesznek Kenesénél a bójánál

10.25 Brokernet-Uniqa vezet. A harmadik helyen már csak pillanatai vannak az RC44-esnek, a bója előtt már várható, hogy a Telebox is megelőzi. A Raffica elhúzott. Normál hajókhoz viszonyítva tisztes előnye van a Brokernet-Uniqanak, de Liberában ez még nem olyan sok, a verseny nyílt, a Kékszalagon még izgalmak várhatók. Rekord, csúcsidő nem valószínű, ahhoz kisebb csoda kéne, mert nem várható a szél erősödése. A Principessa jön az Avatar mögött 200 méterre, a 6. helyen. Időközben a Telebox megelőzte az RC44-et, mely kénytelen levenni a genakkerét, mert élesen megy a bója felé. Talán a Rafficca is utoléri. A Principessa Almádi és Kenese között jár, 1-1,5 km-re a bójától.

A Sponsor Wanted, amire azt mondták, kis szélben esélyes lesz, jelentősen elmarad a Liberákhoz és az Avatarhoz képest.

10.42 (kenesei bója) Telebox, RC44es, Raffica szinte egy időben kerülte a bóját és után őrületes küzdelem vette kezdetét. A szél most északra fordul.

10.44 Frissült a szél, 1,5-2 Beaufort . Elől a Liberák már gennakerezve mennek Siófok felé.

11.12 Siófok felé genakerrel kezdett az élmezőny, reacher-re váltottak, már csak az RC44-esnek van fent a genakerre, a többiek reachert vagy génuát használnak. Jelen szélviszonyokat tekintve szét fog húzódni a mezőny. Litkeyék előnye megduplázódott, második a Telebox, Raffica, Principessa, és 80-100m-re az RC44-es. A siófoki bója után éles jobbcsapáson mehetnek tovább Tihany felé, de a szél iránya nagyokat pörög. Lehet, hogy a tihanyi csőig valamennyit cirkálniuk is kell.

Litkeyék mindjárt veszik a bóját Siófokon. A mezőny zöme Kenese tájékán, a vége Alsóörsnél.

11.30 Brokernet-Uniqa mögül: Széplaknál a „sajtháznál” vagyunk, éles jobbcsapásos a menet Tihany felé, feltehetően kellhet majd fordulni. A Liberák frissülésekben 6-8 csomós sebességgel mennek. Gyengülésben pedig be kell jönni a trapézról, sokat kell dolgozniuk a hajón. A frissülések jobbra fordulnak. A Brokernet-Uniqa előnye tetemes lett, mögöttük 1 km-re a Raffica, majd Telebox, akik szoros versenyt vívnak. A Raffica szél alatt átcsúszott még Siófok előtt. A Princi liheg a nyakukon. Sokat fordul a szél, 20-30 fokos eltérések vannak frissüléskor-gyengüléskor. Éppen vitorlát is cserélnek Litkeyék, génua helyett topra húzott génuát, ami az orrsudár közepére van rögzítve. Kérdés sikerül-e fordulás nélkül venni az irányt. A Tihanyi cső utáni szél megint kérdéses.

11.48 Litkeyéknek fordulni kellett, majd vissza. Déli parthoz amennyire lehet csak közel maradnak. Fordul a szél. Egyértelműen biztos, hogy rövidesen cirkálniuk kell. Mivel az ellenfeleknek még többet kell cirkálni, az előnyük továbbra is nőni fog. Litkeyék előnye nőtt. Második a Raffica, harmadik a Telebox, majd még az RC44-et látni. A szél szinte teljesen leállt.

12.17 Semmi szél, a Litkeyék az elmúlt fél órában 1 km-t elmentek. A Raffica valamelyest növelte előnyét a Teleboxhoz képest. Elkeserítő a helyzet. Olykor még a Liberák is mozdulatlanná válnak.

12.49 Litkeyék most haladtak be a tihanyi cső hajózási útvonalába. A túloldalon fúj a szél, elkezdtek menni. Kettes D-DNY-i szél. Mögöttük a sorrend változatlan és a távolságok is. Raffica még biztosabban második, mint eddig. A túloldalon lehet, hogy nagyon nem is kell cirkálni, amennyiben a szél így marad.

13.04 Az első kettő kihaladt a csőből. Felhős az idő, fordult a szél kreuzolni kell. 100-150 ember üdvözölte a vitorlázókat a mólon. Raffica ellépett a Teleboxtól. Princcipessa közelíti a Teleboxot, de még 200 m a távolság közöttük. Közeledik az Avatar, majd az RC44.

13.11 Mind a három balcsapáson húz szinte libasorban. Csak a Principessa fordult a csőből kiérve, Szántód felé. Ha a szél egyenletes marad, akkor egyelőre csak a sebességkülönbség dönt. Tihany közelében még kevés a variáció, a négy Libera egyértelműen és nagyon vezet.

13:20 Raffica, Principessa a déli part, Földvár felé húznak. Litkeyék szép ráérősen igazítanak egyet előttük. A németek tovább kitartanak, az északi part felé húznak, jobbra. A szél Beaufort 2-es erejű. Keszthelyig szinte csak erről a 4 versenyzőről tudunk beszámolni, mert a többiek már annyira lemaradtak, hogy lassan távcsővel sem látszanak tisztán. A tudósító motoros a Liberákkal halad.

13:25 A Telebox visszavette a második helyet, kihúzva a tengelytől északabbra. Ott kedvező irányú frissülést kapott, jobbcsapáson Öszöd irányába halad. A Raffica és a Principessa lejjebb maradt. Forog a szél, kérdés, hogy a Rafficanak mikor kell fordulni a part közelsége miatt. Hátha addig visszalengg a szél iránya délre!

13:47 Szél újra frissült. Király Zsolték (Raffica) a déli parthoz húztak, miközben a németek és a Principessa a tó közepe felé mentek. A Raffica fordulóra készül, mert nincs már elég víz, így már a 3. helyet is elveszítik. A déli partnál halad Litkey, de jóval följebb. A szél északiasodik. Sorrend: Brokernet-Uniqa, Telebox, Principessa, Raffica

13:51 Litkeyék előnye megint megduplázódott, 20-30 fokokat pörög a szél. Szemben a Rafficaval jó helyen érkeztek a déli part közelébe. Ott ahol kell, mert érkezett a délies frissülés. A Telebox a második. Principessa visszafordult a tó közepe felé balcsapásra. Mindenki jó szélcsíkban próbál maradni, mivel megint gyengülni fog a szél. Király Zsolték a déli part alatt haladnak, nekik az a kockázat ebben, hogy csak a szél balra pörgése a jó, a másik irányba nem tudnak menni a part miatt. Ha a szél kedvezőtlenül fordul, muszáj lesz negatívon menniük.

14:22 Szemes magasságában a szél legyengült. Litkeyéket követően a sorrend Telebox, Principessa, Raffica. A Principessa észak felé kapaszkodik, a Raffica déli irányba, a Telebox kettejük között. A Principessa helyzete jobban néz ki, de ez a frissülés függvénye, ami talán délről várható. Pillanatokra tudnak csak trapézolni.

Távcsővel pásztázva a többieket, úgy fest, időközben az RC44 visszaelőzte az Avatart, ugyanazzal a dologgal, hogy túl korán fordult az Avatar, és a jobbról érkező frissülés az RC44-nek kedvezett.

Jelen pillanatban a Principessa és a Telebox majdnem azonos irányba mennek egymagasságban, 300 m különbséggel, csak Principessa jobb csapáson, Telebox balcsapáson.

14:29 Frissülés déliesedett – a Rafficanak kedvezően, a Principessát később érte el. A Telebox takkolgat, tartja előnyét, a Brokernet-Uniqaról nem is beszélve, Boglár tájékára közeledik. Litkeyék nagy előnye, kevés negatívumot húz, nagyon jól vitorláznak. Ők is a déli part felé tartanak, ott számítanak újabb szélre

14:55 A helyzet változott, a szél frissült a korábbihoz képest, jól haladnak a versenyzők. Különvált három hajó: a Telebox és a Principessa kihúzott a déli part közelébe, a Raffica pedig észak felé vette az irányt. Érdekesség, hogy a Raffica reffelt egyet a nagyvitorláján, talán tényleg nincs alatta 300 kilós bulba. Jól alakul a helyzetük, változhat a helyzet, mert ha bejön a forduló – ami némi lutri -, akkor a második helyre is feljöhetnek. A Brokernet-Uniqa előnye továbbra is megvan, a déli parton maradtak egészen.

15:05 Király Zsolték (Raffica) észak felé vették az irányt, de még nem jött be. A németek higgadt taktikát követnek, növelve ezzel előnyüket. Jobb csapáson haladnak a hajók, de 20-30 fokos széllengések vannak, úgymond „egy sima – egy fordított”.

15:53 Badacsonynál, míg motoros tudósítónk tankolásra kényszerült, elhúzott a Brokenet-Uniqa. Második a Raffica és egész közel, 600 -800 méterre került . Most a Principessa a harmadik, negyedik a Telebox lemaradva 1 km-rel. A Raffica vélhetően az északi oldalon kaphatott frissülést, illetve a szél is markánsan fordult északnyugat felé, amiből előny kovácsoltak.

16:49 Brokernet-Uniqa és Raffica most érkeznek Györöki csücsökhöz, a keszthelyi bejárathoz közelítenek. Brokernet-Uniqa 200m-rel vezet csak, a Raffica teljesen feljött a nyakára. A Principessa 300m-rel a Raffica után, majd őt követi 4-500m-re a Telebox. É-Ny-i szél okozta az átrendeződést. Jelenleg a szél újra nagyon gyenge, maximum 3-4 csomó.

17:21 A Liberák nagyon gyenge, pöffös, forgolódó szélben mennek. Rövidesen veszi a bóját a Brokernet-Uniqa. Györöknél összejöttek a hajók. de azóta Litkey 200 méteres előnye megduplázódott. Szigligetnél süt a nap.

17:29 A lavórban Principessát visszaelőzte a Telebox, tehát újra 3. a Telebox.

17.38 Litkey elérte a keszthelyi bóját

18.03 Kicsit feltámadt a szél. 4 hajó kerülte a bóját, vitorláznak visszafelé. Raffica megközelítette ismét a Brokernet-Uniqát. Jön befele az RC44, utána Avatar és Sponzor Wanted. Süt a nap, a szél ÉNy-i, 6-7 m/sec.

18.07 A györöki öböl kijáratánál nincs szél, torlódnak a dolgok. Litkeyék állnak, már a Princippessa is csak 300 m-re van tőlük. A Telebox is ráfutott a Rafficára, akár újraosztás is lehetséges.

18:12 Könnyen lehet, hogy fordul a kocka. A Principessa balcsapáson gennakerezve beejtett a többiek alá az öböl közepe felé. A délről terjedő délnyugatira vadásznak. He az bejön, akár át is vehetik a vezetést. Apró szélcsíkokban a nád alatt vergődnek az ellenfeleik. Most Rauschenbergerék (Principessa) esélyesek a DNy-i széllel.

18:18 Erősödik a feszültség, megjött a pöff, Litkey próbálkozik keresztbe bejönni. Fent a nádasnál a Raffica és a Telebox helyzete nem fest jól. Litkey beleért a szélbe és ha nem lesz igazán DNy-i, akkor meg tudja őrizni első helyét. Litkey pont szélhatáron megy, kérdés, melyik szél fog uralkodni. Most a Dny-i tűnik erősebbnek.

Litkeynek sikerült kikeveredni és vonalban is Rauschenberger előtt vannak, de a második helyen lehet, hogy már átrendeződés van. Szélfordulók és változások Litkeyéknek szembevág a szél, de mire megfordulnak, vissza kell fordulni megint. „Balatoni keringő”, de nincs táncos, aki ezt élvezné. Kb 100 fokkal forgatja el őket.

18:30 Litkey a szigligeti öbölben ény-i frissülést kapott el, kezdenek meglógni. A délnyugati mégsem tudja kiszorítani az északnyugatit. A Principessa még halad, de nem tudja megelőzni ellenfeleit.

Rauschenberger belegázolt egy szélcsendes foltba. Kezd a Brokernet-Uniqa nagyon elmenni, ÉNy-i szélben balcsapáson húznak Fonyód irányába. A másik három még a keszthelyi öbölbe ragadva botorkál. Litkeynek most már megint legalább 1 km előnye van.

A két szél küzd. DNyi még a szél Rauschenbergernél, a györök csücsök után pedig a Raffica majdnem ugyanabba az irányba halad, csak ÉNy-ival. Egymástól több száz méterre ellentétes széllel, de egy irányba vitorláznak, egyikük jobb-, másik balcsapáson.

18:40 De jó, hogy nem vitorlázom ezen a versenyen, itt szúrtam volna el!

Mert nem a DNy-i szél kezd diadalmaskodni. Rauschenberger kicsi és haldokló szélben vergődik, újra az ÉNy-i terjed le, ennek következtében Raffica és a Telebox gyorsabban jönnek. Litkey előnye talán most az eddigi legnagyobb. Jelentem, itt csesztem volna el, hacsak már máshol nem. Esküdtem volna a délnyugatira!

Litkey előnye fogyatkozik, de még van. A Principessa abszolút negyedik. Litkey, Király és Müller egymástól kb. 4-500 méternyire. Sötétedésig nem fognak befutni Füredre. Badacsony magasságában érkeznek hajók.

19:20. Frissült a szél az északi part alatt. A Liberák között nagyon megnőtt a távolság. A Brokernet-Uniqa messze elhúzott és a Telebox is jócskán lemaradt a Raffica mögött. A meghalt délnyugati miatt leragadt Principessát pedig nem is látni.

20.10. Gyönyörű a naplemente. Mi Ábrahámhegy magasságában járunk. A Brokernet-Uniqa messze előrébb, a Raffica Révfülöpnél jár. A szél egyenletesen fúj. Ha kitart, már nem lesz változás a dobogósok között. Körülbelül két órányi menetük van még a füredi célig.

20.38. Szemesnél vagyunk a vezető Liberákkal. Szembe velünk már a mezőny második fele vitorlázik, de az utolsók még csak most jöhettek át a csövön. A Keszthely felé tartók továbbra is éles jobbcsapáson, a déli parttal szinte párhuzamosan vitorláznak. A szél maximum kettes, de újra gyengül. Ebben csak a Liberák és szkiffek tudnak igazán gyorsan vitorlázni, a mezőny javára hosszú éjszaka vár.

Most van a hivatalos naplemente, de még csak egy-két hajón világítanak a navigációs fények. A többség bizonyára

Brokernet- Uniqa a 40. Kékszalag győztese

Litkey Farkas 8. alkalommal nyerte meg a Kékszalag vitorlásversenyt. A Brokernet-Uniqa 22:14-kor szelte át a balatonfüredi célvonalat és így 13 óra 14 perc alatt teljesítette a távot.

Forrás: www.kekszalag.hu