Bavaria Yachts Hungary

Beszámolók

Terepvitorlázás - vízen és a nádasban #3

Terepvitorlázás - vízen és a nádasban #3

  • Időpont: 2014. október 20.
  • E-mail:

Bence szemszögéből.
Én egy friss csapattag vagyok, első évem a Baváriánál. Felkészítettek, hogy lesznek érdekes esetek, de nem számítottam arra, ami Tamás ügyfelünknél bekövetkezett.

Kicsit késve érkeztek, de sebaj, barátságosak voltak. Bemutatkoztak és megkértek, hogy fényképezzem le őket a hajóval, majd túlestünk a hajóátadási procedúrán, megválaszoltam a hajóval kapcsolatos összes kérdést. Késő délután útnak indultak, elhajóztak a lemenő nap sugaraiba.

Másnap reggel hívnak, hogy kicsit bajban vannak és segítsek nekik, ilyenkor mi a megoldás. Valahogy rátekerték a tőkesúlyra a póthorgony kötelét. Elmondtam nekik, hogy ha lemerülnek és kézzel kitekerik, vagy levágják (ami persze egy kisebb tanulópénzt von maga után) vagy kimegyünk hozzájuk motorossal és megpróbáljuk minél hamarabb orvosolni a problémát.
Ők 5 perc gondolkodási időt kérve végül arra az elhatározásra jutottak, hogy segítsünk nekik személyesen. Tudomásul vettük, ezért a főnökömmel, Lacival magunkhoz kaptunk egy szerszámos ládát és kimentünk hozzájuk motorossal. Nekem nagy élmény volt, mert talán először életemben mehettem huzamosabb ideig motorcsónakkal a Balatonon. Szeltük a habokat a JOKERBOAT-tal. Már távolról kiszúrtam, hogy hol áll a charter hajónk. Szerencsére egy okos megoldással orvosoltuk a felmerülő problémát, rákötöttünk egy puffert a kötélre és az magától, kis rásegítéssel - ami számomra egy gyors fürdést eredményezett - ki is szabadítottuk a horgony fogságából a hajót. Ők örültek, én is örültem, így mindenki mehetett a maga dolgára.

Utána lévő reggel hajnali negyed 7…
Csörög a telefon. Mit sem sejtve felvettem félálomban és Tamás mondta, hogy egy nádasban tanyáznak, mindenképp ki kell menni őket menteni. Épp akkor keltem, talán fel se fogtam mi történt. Feleszmélve azon gondolkodtam, hogy fogom ezt felvázolni Lacinak. Nem mertem felkelteni, de hát muszáj volt. Nem is hitt a fülének, felkelt és mentünk is. A telefonbeszélgetés után bő fél órával már ott is voltunk Szigligetnél és láttuk is a nádasból kimagasló árbocot. Rutinosan Laci már tudta, hogy megdöntjük a hajót és reménykedve, hogy a motor jó állapotban van, saját erejéből majd kiviszi onnan. Hát sajnos a motorra feltekeredett a nád, és magát védve nem engedte, hogy tovább gyötörjük. Hívtunk még egy motorost segítségnek. Ő meghúzta, mi döntöttük és viszonylag simán ki is jött a „börtönéből”.
Elvitorlázott a kikötőig, ott motorossal bevontattuk, délután kidaruztuk, látva a több köbméternyi nádat a motoron már nem is csodálkoztunk, hogy nem ment önerőből. Szerencsére nem lett nagy kár, csak ki kellett pucolni a hajócsavart, kicserélni egy biztosítékot és újra bevetésre készen volt a 32-es Bavaria.

Nagyon meglepett, hogy ennyire pozitívan és jól viselték az ügyfelek az esetet, és remélem, mondhatom azt, hogy barátságban, jókedvűen váltunk el egymástól. Ők jöttek egy hét múlva még egy teljes hétre, és szeptemberben még egy hétvégét nálunk töltöttek.

Nekem ők voltak azok az ügyfelek, akik a legjobban az emlékezetembe égtek a nyár folyamán és ezt teljesen pozitívan mondom. Remélem még sok hasonló jó élménnyel fogok gazdagodni, valamint azt is tudom, hogy sokat fogok még Tamásékkal találkozni.