Bavaria Yachts Hungary

II. Rudi Trans Bavaria 32 & Bavaria Open

II. Rudi Trans Bavaria 32 & Bavaria Open

A tavaly nagy sikerrel bemutatkozó verseny idén már két futammal folytatódik a Balatonon a Bavaria hajóosztályok között

Amikor tavaly októberben a balatonlellei BL Bavaria Yachtclub kikötőjéből útnak indult az úgynevezett első négykezes – azaz kétfős legénységgel rendezett – vitorlásverseny, maguk a rendezők sem gondolták, hogy egy igazi sikersztori megszületésének voltak a tanúi. A verseny ugyanis annyira jól sikerült, hogy idén már két – az első most május 9-én –, míg jövőre négy-öt futamból álló bajnokságon indulhatnak a Bavaria tulajdonosok. Karsai Gábor, a sorozat szervezője elmondta, idén már nemcsak a Bavaria 32 vitorlások, hanem valamennyi Bavaria típusú hajó részt vehet a viadalon.

A Bavaria 32-esek 2013 óta alkotnak külön hajóosztályt a balatoni vitorlásversenyeken, és a típus szerelmesei immár több, saját viadallal büszkélkedhetnek a magyar tengeren. Többek között eme hajóosztály számára rendezték meg tavaly októberben az úgynevezett első négykezes versenyt, amelynek az a lényege, hogy az aránylag nagy távolságon megtartott futam alatt a hajókon mindössze ketten lehetnek.

„A koncepciónk nagyon bevált, hiszen már a tavalyi viadalon éppen egy tucat Bavaria 32-es indult, és már az akkori visszajelzésekből arra következtettünk, hogy van értelme a folytatásnak. Idén már két futamot szervezünk, amelynek első állomására május 9-én kerül majd sor, és ezúttal a balatonlellei BL Bavaria Yachtclub kikötőjéből indulva a Balaton nyugati végét, Keszthelyt vesszük célba, ezzel jócskán megnövelve a levitorlázandó versenytávot, ami 82 kilométer lesz. Miután ez már egy emberesebb távolság, ezért a verseny befutási limitjét is megnöveltük huszonnégy órára, így a startot követően másnap kilencig kell beérkezni a célba. Októberben pedig a lellei rajtot követően Balatonfüredet vesszük célba, és a verseny után összetett győztest hirdetünk”– fogalmazott Lange Péter a Bavaria Magyarország ügyvezető igazgatója.

Karsai Gábor, a négykezes versenyek egyik főszervezőjeúgy véli, ez a fajta viadal igencsak komoly szellemi és fizikai megpróbáltatás a résztvevők számára. Elárulta, nagyon fontos változás a tavaly októberi futamhoz képest, hogy idén nemcsak Bavaria 32-es hajókkal lehet a négykezes versenyen indulni, hanem bármilyen Bavaria típusú hajóval.

„Két ember számára nagy kihívás egy ilyen versenyen való indulás, főleg, ha amatőrök. Mivel igény mutatkozott rá, így a Cruiser 32-es osztály mellett létrehoztuk a Bavaria Open kategóriát is, azaz valamennyi Bavaria típusú vitorlás elindulhat a versenyeken, melyeket a yardstick számúk alapján, egybevontan értékelünk. Szeretnénk egy komoly versenysorozatot létrehozni a kezdeményezésünkből, és 2016-ban már egy négy-öt futamból álló bajnokságot kiírni”– közölte Karsai Gábor.

Természetesen nemcsak a szervezők, hanem a versenyzők is nagyon készülnek már a május 9-én rendezendő II. Rudi Trans Bavaria 32 & Bavaria Open – WEST négykezes vitorlás versenyre.

„Egy biztos, ha jó közepes, vagy annál erősebb szél esetén bizony igencsak munkás dolog teljesíteni a futamot. Ugyan mi elég sok versenyen indulunk, de komoly kihívást jelentett az októberi futam, amit, ha szoros csatában is, de sikerült megnyernem. Idén azzal a Dobra Zsolttal indulok párban, akivel tavaly a hajóosztályunk Kékszalagján ezüstérmesek lettünk, így most is győzni szeretnénk. Üzenem valamennyi ellenfelemnek, a vándorkupa nálunk van, és azt szeretnénk, ha nálunk is maradna”– ecsetelte Berkes Attila, akinek 32-es hajóját Favonius névre hallgat, ami a régi rómaiaknál a nyugati szelet jelentette.

Komenda Norberttavaly októberben szintén ott volt a mezőnyben Sailana nevű Bavaria 32-es vitorlásával, és a májusi versenyen szeretne jelentősen előre lépni a tavalyi ötödik helyéről.

„Ez a négykezes verseny kifejezetten jó kezdeményezés, mert maga a távolság is nagy kihívás két ember számára egy ekkora vitorlással. Nagyon komolyan vesszük a májusi versenyt, a partneremmel az Adrián készültünk fel egy egyhetes viadallal. A tavalyi ötödik helyünket szeretnénk dobogóra cserélni. A hajóm még a szárazföldön van, de mire eljön a rajt pillanata, hozzánk hasonlóan készen áll majd a megmérettetésre”– mondta Komenda Norbert.

Lesz olyan isaz indulók között, aki nem a véresen komoly versengés, hanem inkább az igazi bulihangulat miatt vág majd neki a 82 kilométeres távnak.

„Egynapos szórakozásként fogjuk fel a versenyt tapasztalt vitorlázó partneremmel, amolyan szezont felvezető futamként. Persze azt azért elárulom, hogy Aquarius egy új vitorla szettet kap a viadalra, tehát ha úgy alakul, azért valamilyen eredményt el tudjunk érni”– jelentette ki Blaskó György.

II. Rudi Trans Bavaria 32 & Bavaria Open – WEST négykezes vitorlás verseny

Időpont: 2015. május 09.

Helyszín: Balatonlelle BL Bavaria Yachtclub

A nevezés helye és ideje:2015. május 08-án 16.00 – 19.00 óra és 2015. május 09-én 07.00-08.00 óra között a verseny helyszínén.
Kormányosi értekezlet: 2015. május 09.  08.00 – 08.15 óra között a kikötő épületben vagy a kikötő épület előtti területen (Balatonlelle BL Bavaria Yachtclub).
Versenypálya: Balatonlelle (BL Bavaria YC) – Keszthely (Nagymóló) – Balatonlelle (BL Bavaria YC) közötti vízterületen lesz kijelölve.

Versenytáv:82 km (légvonalban)

Tervezett rajtidőpont

Bavaria Cruiser 32-es osztály számára: 2015. május 09. 09.00

Nem 32 osztályú Bavaria hajók számára: 2015. május 09. 09.30

Befutási limit:2015. május 10.  09.00

2014-es verseny videója megtekinthető itt: 

https://youtu.be/c2OYK9pHSuo

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!