Bavaria Yachts Hungary

Bavaria Cruiser 45 a Balatonon!

Bavaria Cruiser 45 a Balatonon!

Július utolsó hetében alkalmunk volt a Bavaria Yachtbau legújabb fejlesztését, a Cruiser 45-ös vitorlás hajót itthon, a Balatonon is megtekinteni és kipróbálni.

A helyszín Balatonlelle, BL Yachtclub.
Az időjárás sajnos nem túl kegyes hozzánk, az első napon túl gyenge, a második napon pedig túl erős, viharos szél fogadja az igen nagyszámú érdeklőt.
Az Cruiser 45 a gyár legújabb fejlesztése, 4 önálló kabinnal, 3 WC- vel és egy különálló zuhanyfülkével, tehát összesen 4 vizesblokkal, ami a kategóriájában kiemelkedő.
Ezt a modellt is a Farr Yacht Design és a BMW Group DesignworksUSA tervezte, mint az új széria minden egyes, amúgy igen sikeres darabját.

Az új Cruiser 45 nemcsak dupla kormányt, hanem dupla kormánylapátot is kapott, amitől rendkívül jó lett a manőverező képessége.
A vitorlázata balatoni szemmel óriási, a Selden árboc közel 21 méter magas, az alap vitorlázata pedig közel 110 nm.
A Cruiser 32-es modellen már megismert hatalmas fürdőplatform természetesen itt is megjelenik.
A hajó hátulja teljes egészében motorosan lenyitható, ezzel jócskán megnövelve a cockpit nagyságát és biztonságossá téve a hajón a fel-leszállást. Ezzel a megoldással jelenleg a Bavaria szinte egyedülálló megoldást kínál, amit a konkurens gyártók még nem vettek át.
Hatalmas belső és külső terek jellemzik a hajót.
A már említett négy kabinon és négy vizesblokkon felül egy tágas szalon fogadja az érdeklődőt a hajó belsejébe lépve.
A hajó szélességét, ami 4,35 méter, itt lehet igazán jól érzékelni, és az állómagasságra sem lehet panasz, mindenhol meghaladja a 2 métert.
A szalonban körbeülhető asztal kényelmes sarokgarnitúrával, egy ötletes megoldású térképasztal, és egy hatalmas konyha található. A két hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő az alapfelszereltség részét képezik, és az óriási konyhapulttal együtt igazán használhatóvá teszik a konyhát.

A hajó vitorlázó tulajdonságait kis szélben volt csak alkalmunk kipróbálni.
A betekerhető vitorlák könnyedén gyorsítják fel a hajót 4-5 csomós sebességre, és bár a szél igen gyenge, a manőverek is igen egyszerűek és gyorsak ezzel a hatalmas hajóval.
A több mint 12 tonnás hajó a gyenge szél ellenére is játszi könnyedséggel megy el a 35-38 láb méretű túrahajók mellett.
A polárgörbe tanúsága szerint a hajó végsebessége meghaladja a 10 csomós sebességet is.

Fontos, hogy a hajó rendelhető kismerülésű tőkesúllyal is, ami így csak 1,73 m, tehát akár balatoni használatra is alkalmassá teszi a hajót.

Az új Bavaria Cruiser 45 megfelelt a szigorú előírásoknak és elfogadták nevezését a „Yacht of the Year”-re a Family Cruiser osztályban.

Az új fejlesztésű hajó első nagyobb nemzetközi sikerét is learatta:
A 2010. június 18-19- én megrendezett, ismert holland regatta, a „Ronde om Noord Holland” alkalmával az új Bavaria Cruiser 45 lett az első!
A 250 résztvevő között a csúcstechnológiás rollgrósz vitorlával szerelt Cruiser 45 nem csak osztályában aratott győzelmet, hanem korrigált idő szerint az összes többi induló felett is.
A vitorlásnak célba érkezéskor 23 perces előnye volt az őt követő hajó előtt, ami fantasztikus győzelem egy Bavaria vitorlásától.

Galéria