Bavaria Yachts Hungary

Beszámolók

III. Renault Szilveszteri Regatta

III. Renault Szilveszteri Regatta

  • Időpont: 2015. december 31.

Vitorlázás a Balatonon december végén? Őrültségnek hangzik, de minden vitorlázásba szerelmes emberben van egy csipetnyi őrültség és nincs ez másképp velünk sem! Hatan felkerekedtünk és beneveztünk az idei év utolsó vitorlásversenyére. Hosszú hetek óta nem láttuk már a napot, de jó ídőt ígértek az év utolsó napjaira. 30-n átmentünk megnéztük a hajókat, egyszerűen szerelt magas építésű túravitorlások. Itt nem leszünk vizesek, ami nem baj, mert 0 fok körüli a vízhőmérséklet. Elvégeztük az előnevezést, megkaptuk ajándékot egy Power Bank-et a szponzor Renault feliratával.

Eljött a verseny reggele. 8 körül már robogtunk Lelle felé. A nap még a felhők mögött volt, reménykedtünk, hogy elzavarja majd őket. -6 fokot mutat a kocsi hőmérője! Mindenki megérkezett, egy rövid kapitányi értekezlet aztán kisorsolják a hajókat. Minden futamban 6 hajó megy. Mi a harmadik futamban megyünk a "Té" nevű hajóval. Három futamból az 1-2-ik helyezett nagydöntős, a 3-4-ik pedig kis döntőzik. Így összesen 5 futamot tervezetek a szervezők. Soknak tűnik, de pörögnek az események. Már indul is az első futam. Kimegyünk a móló végére onnan követjük az eseményeket. Látszik, hogy a rajtnál sok minden eldől. A pálya rövid aki hibázik, annak nem sok esélye van döntőzni. Nagyon hideg van, a második futam alatt inkább bemegyünk melegedni. Megiszunk egy teát, átbeszéljük a rajttaktikát, aztán már öltözünk is és indulunk a futamra. Cél a döntőbekerülés! Nem sok időnk van megismerni a hajót gyorsan megjött az 5 perces jelzés. Forgolódunk a rövid rajtvonal környékén. 4 perc, 1 perc, RAJT. Remekül rajtoltunk el lendületesen jobb csapáson a zsűri hajóhoz közel, egy hajó van előttünk! Felhúzunk a tó közepe felé aztán vissza a part felé. Nézzük a bóját, tartjuk a második helyet, ugyan nem közeledünk az előttünk levőhöz, de biztonságos távolságban van mögöttünk a harmadik hajó is. A bójaforduló tökéletes aztán hátszél, pillangózunk. Alapvitorlázattal lehet csak menni így csáklyával kitámasztjuk a fock-ot. Szépen siklunk a bója felé, a majd 50 méternyi távolságot lefaragtunk az előttünk levő hajóról és a bóját már csak 10 méteres hátránnyal vesszük. Irány a célvonal! Egy szembe jövő versenyző megzavarja az előttünk levő hajót, de nem tudjuk kihasználni, így végül is biztos másodikként jutunk a futamunkból a döntőbe!
Nagy az öröm.
A döntőre újra sorsolják a hajókat. Most a "Riviera-1"-et kapjuk, ami nem szerepelt túl jól az előfutamokon és a kisdöntőben sem. Lassan jönnek befelé a kisdöntősök, átvesszük a hajót és irány a pálya! Nincs nagy különbség a másik hajóhoz képest, de érezni, hogy kicsit lomhább. A rajtnál nagy a forgolódás, 5 perces jelzés, lemegyünk a zsűri hajó alá, aztán visszafordulunk 4 perces, kicsit korán érünk a rajtvonal közelébe, lobogtatunk, aztán megáll a hajó, 1 perces, baj, van nincs sebesség. Hatodiknak rajtolunk el, gyorsan lemegy ez a futam is, sajnos hiába mentünk a pályán már hibátlanul a beragadt rajtunkból már nem tudtunk jól kijönni. Illetve dehogynem. Hiszen az év utolsó napját a vizen töltöttük jó hangulatban és délutánra még a mínuszok is megenyhültek!

Nem kérdés, hogy jövőre is jövünk!

Mária Sailing Team:
Joó Tamás - kormányos
Kiss Zsolt István
Kiss Áron Zsolt
Bárczi Tamás
Bíró Károly
Fazekas János


forrás: https://plus.google.com/+JanosFazekas/posts/FG7Sm2SJbKE